Овој податок покажува дека биткоинот наскоро ќе „летне“ кон рекорд

од Vladimir Zorba

Податоците од stablecoin (стабилните монети) сугерираат дека трговците се подготвуваат цената на Биткоин да достигне ново највисоко ниво на сите времиња.

Според извештајот на KuCoin Research, зголемувањето на приливите на stablecoin е поттикнато од претстојниот настан за преполовување на понудата на Bitcoin, кој ќе се одржи за седум дена.

Извештајот детализира како издавањето на Tether и USD Coin продолжува да се зголемува, што го одразува дополнителното зголемување на ентузијазмот на европските и американските инвеститори за крипто средства. Додека Binance USD, True USD (TUSD) и PayPal USD (PYUSD) забележаа пад во издавањето, двата најголеми stablecoin по пазарна капитализација продолжија да се влеваат на пазарот.

Аналитичарите на KuCoin Research напишаа: „Издавањето УСДТ се зголеми за 5,825 милијарди во март, а издавањето USDC се зголеми за 3,803 милијарди, што покажува значително зголемување во споредба со претходниот месец“.

Ова зголемување на салдата на стабилни монети се случи на почетокот на март, пред Биткоинот да го достигне највисокото ниво на сите времиња.

Податоците од аналитичарите на Glassnode детализираа дека USDT на Tether забележа најголем прилив во берзите на 3-ти март, зголемувајќи се за 192% од 806,2 милиони долари на 2,466 милијарди долари на 5-ти март. Забележете дека BTC го скрши претходниот историски максимум од 69.800 долари на 5-ти март.

„Во овој период, во споредба со другите стабилни монети, корелацијата помеѓу USDT во CEX и цената на BTC беше поголема“.

Слично сценарио се чини дека се игра во текот на изминатите неколку дена, при што вкупниот биланс на стабилни монети на сите берзи се зголеми од 19,7 милијарди долари на 7 април на сегашната вредност од 20,34 милијарди долари, според податоците на Glassnode. Ова сугерира дека трговците се подготвуваат да отворат нови позиции, очекувајќи Bitcoin да го продолжи својот нагорен тренд.

Дополнителните податоци од CryptoQuant откриваат дека додека салдата на стабилните монети на криптоберзите се зголемија во текот на изминатите неколку дена, бројот на трансакции со депозити на стабилни моенти на берзите исто така се зголеми во истиот период.

Слични содржини