Изборот на темно чоколадо наместо млечно чоколадо може да понуди повеќе од само промена на вкусот – исто така може да го намали ризикот од дијабетес тип 2. Студија на Школата за јавно здравје „T.H. Chan“ од американскиот универзитет Харвард ја следеше исхраната и здравјето на 111.654 медицински сестри во текот на една деценија. Нејзините резултати открија дека јадењето пет или повеќе порции темно чоколадо неделно е поврзано со 21 отсто помал ризик од развој на дијабетес тип 2.
Зголеменото консумирање темно, но не и млечно чоколадо е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2, истакнаа авторите на споменатата студија, објавена во списанието BMJ. Спротивно на тоа, внесот на млечно чоколадо беше поврзан со зголемување на телесната тежина и не покажа слични придобивки.
Студијата ги исклучи учесниците со екстремен внес на калории и ги зема предвид факторите на начинот на живот и исхраната. Иако таа идентификуваше силна поврзаност на намален ризик од дијабетес тип 2 со темно чоколадо, таа не утврди каузалност.
Внесувањето млеко и бело чоколадо може да не доведе до исти метаболички здравствени придобивки поради повисокиот процент на додаден шеќер, воспоставен диететски фактор на ризик за кардиометаболни заболувања, истакнуваат авторите на студијата.
Високата содржина на флаванол во темното чоколадо, која исто така се наоѓа во овошјето и зеленчукот, може да игра улога. Овие соединенија претходно биле поврзани со намален ризик од дијабетес.
Потребни се дополнителни рандомизирани контролирани испитувања за да се реплицираат овие наоди и дополнително да се истражат механизмите, додаваат авторите на студијата.
Глобалната преваленца на дијабетес, која зафати 463 милиони луѓе во 2019 година, се предвидува да се зголеми на 700 милиони до 2040 година. Новите наоди даваат надеж, сугерирајќи дека прилагодувањата на исхраната, како што е изборот на темно чоколадо, би можеле да ги поддржат напорите за превенција од дијабетес.