Смоквите спаѓаат во групата на најздрави видови овошје бидејќи се полни со здрави фитонутриенти, витамини и антиоксиданси неопходни за правилно и непречено функционирање на нашиот организам.
Смоквите се невообичаено богати со различни витамини и микроелементи, чија концентрација значително се зголемува доколку се исуши плодот. Во овој случај, концентрацијата на шеќер и калориската содржина на овошјето ќе се зголемат за речиси 5 пати, па експертите сепак препорачуваат консумирање свежо овошје.
Ова овошје е вистинско складиште на бакар, кој е неопходен за правилен тек на многу процеси во организмот – на пример, нормализација на метаболизмот, формирање на нови црвени крвни зрнца – еритроцити, производство на невротрансмитери и сврзно ткиво.
Покрај тоа, слаткото овошје е невообичаено богато со витамин Б6 – му помага на телото да ги разгради протеините на аминокиселини, да добие енергија од нив, игра важна улога во здравјето на нервниот систем (особено когнитивните функции) и може да го забави процесот на стареење. Антиоксидансите, кои ова овошје ги има во изобилство, ќе ви помогнат и да ја зачувате младоста, штитејќи ги телесните клетки од оштетување на слободните радикали, спречувајќи појава на брчки и хиперпигментација.
Редовното консумирање смокви може да биде корисно за здравјето на кардиоваскуларниот систем. Неколку студии открија врска помеѓу јадењето смокви и намалувањето на ЛДЛ, „лошиот“ холестерол. Овошјето е богато со витамин К, кој ги зајакнува ѕидовите на крвните садови и го спречува создавањето на згрутчување на крвта.
Бидејќи слаткото овошје е невообичаено богато со влакна, игра важна улога за здравјето на гастроинтестиналниот тракт. Ја подобрува цревната перисталтика, го стимулира варењето и може да спречи одредени болести на дигестивниот систем.
Дефинитивно штетни својства на смоквите не се утврдени, но со ова овошје треба да бидете повнимателни поради неколку причини. Прво, овошјето (особено сушеното) содржи поголемо количество шеќер, што може да предизвика скокови на гликозата во крвта, а на долг рок го зголемува ризикот од дијабетес тип 2. Интересно е што листовите од смоква, од кои се прави чајот, се покажаа како одлична алатка за контрола на шеќерот во крвта.
Покрај тоа, смоквите, како и речиси секој производ, може да предизвикаат тешки алергиски реакции поради изобилството на шеќер и овошни киселини во составот. Ако никогаш не сте јаделе смокви и сега сте решиле да ги пробате – ограничете се на мала количина и видете како ќе реагира вашето тело.