Пакети со знакот на Бетмен со кокаин плутале во Тихиот Океан (ФОТО)

од Stefanija Kuzmanovska

Полицијата на Нов Зеланд во средата соопшти дека запленила доволно кокаин за да го снабди Нов Зеланд за 30 години, откако пресретнала огромно пакување со дрога што пловело во Тихиот Океан.

Началникот на полицијата на Нов Зеланд, Ендрју Костер, изјави за новинарите дека товарот од 81 бала кокаин тежок 3,2 тони има улична вредност од околу 316 милиони долари.

„Ова е најголемото откритие на забранети дроги откриени од новозеландските агенции со одредена маргина“, рече тој.

Официјални лица веруваат дека дрогата била фрлена на „пловечка транзитна точка“ во Тихиот Океан, каде што требало да биде подигната и пренесена во Австралија. Полициската фотографија го прикажува огромниот улов врзан во мрежа и покриен со жолти пловци. Некои бали го имаа симболот на Бетмен, а пакувањата со кокаин беа означени одвнатре со нешто што изгледаше како детелина со четири листа.

„Сметаме дека бил наменет за Австралија. Тоа е повеќе отколку што би консумирал Нов Зеланд за 30 години“, рече Костер.

Слични содржини