„Паника“ поради југословенското знаме на прославата на Денот на победата во Берлин

од Vladimir Zorba

На комеморацијата за Денот на победата во Берлин во понеделникот, еден постар учесник ја испаничил полицијата со југословенско знаме, кое полицијата го помешала со руско знаме, кое е забрането да се истакнува за време на прославата, пишува весникот Берлинер цајтунг.

Полицијата запрела „постар господин“ со знаме за кое мислеле дека е руско до споменикот на паднатите советски војници во близина на Бранденбуршката порта.

По кратко објаснување, сопственикот на знамето објасни дека тоа е југословенско знаме и „возбудено објаснил“ дека има право да го носи ова знаме бидејќи „не е забрането“.

„Од далечина знамето личеше на руско и сакавме да спречиме да предизвика конфликт со насобраните Украинци“, објаснува еден полицаец за дневниот весник „Берлинер цајтунг“.

Полицијата соопшти дека проверувала дали се работи за „намерна провокација“.

Сепак, на фотографијата што ја објави Берлинер цајтунг може да се види дека се работи за знаме со црвено, бело и сино поле, со ѕвезда во средината, а црвеното поле е горното, што значи дека е знамето на поранешната југословенска Република Хрватска.

Минатата и оваа година, во сенка на војната во Украина, полицијата забрани истакнување на руски и украински знамиња за време на собирите на Денот на победата во близина на три големи споменици на паднатите советски војници во Берлин.

Во саботата Управниот суд ја укина забраната за истакнување на украинското знаме. Поставувањето на руското знаме се уште е забрането бидејќи тужбата се однесуваше само на украинските знамиња.

Слични содржини