Парламентот потврди: Роберт Голоб нов премиер на Словенија

од Nikola Popovski

Словенечкиот парламент го потврди менаџерот Роберт Голоб за премиер, што пратениците ќе го потврдат следната недела.

За Голоб гласаа 54 пратеници, 30 беа против, а еден глас беше неважечки, пренесува Хина. Пред гласањето, Голоб рече дека врз основа на големата доверба што му ја дале на изборите на 24 април, сака да им даде на Словенците „надеж за подобра иднина“ и да им ја врати „радоста во животот“.

Алудирајќи на десничарската влада во заминување предводена од Јанез Јанша, претседателот на партијата Движење на слободата рече дека граѓаните на изборите покажале дека сакаат да живеат во „нормална состојба“, а не во „постојана неизвесност“ што ја има ги мачеше во последните две години.

Тој ја наведе здравствената заштита како приоритети на неговата влада, која мора да биде јавна и достапна за секого без разлика на социјалниот статус, како и зголемувањето на цените на енергијата и храната.

Движењето за слобода на Голоб победи на изборите со 35 проценти од гласовите и ќе формира коалициска влада со левичарските партнери, Социјалдемократите и партијата Левица.

Слични содржини