Пазарот на смартфони расте трет квартал по ред, Apple ја загуби водечката позиција

од Vladimir Zorba

Испораките на паметни телефони iPhone паднаа во првиот квартал од оваа година за речиси 10 проценти на глобално ниво. За ова најмногу се виновни подемот на Xiaomi, Transsion и другите конкуренти

Apple испорача 50,1 милиони уреди во првиот квартал, што е за 9,6 отсто помалку од 55,4 милиони испораки во истиот период минатата година. Нивниот удел на пазарот падна од 20,7 на 17,3 отсто.

Меѓу првите пет брендови на паметни телефони во извештајот, Apple забележа најостар пад од година во година, се вели во извештајот на IDC.

Во истиот период, Samsung се врати на првото место (кое му го отстапи на Apple минатата година), со пазарен удел од 20,8 отсто. Испорачале приближно ист број уреди како и минатата година, 60,1 милиони. Пред една година нивниот удел на пазарот беше 22,5 отсто.

„IDC очекува овие две компании да ја задржат својата позиција на пазарот, оживувањето на Huawei во Кина, како и значителните придобивки од Xiaomi, Transsion, Oppo/OnePlus и Vivo, најверојатно, ќе ги принудат двата производители да бараат области каде што можат да се прошират и диверзифицираат“, рече Рајан Рејт, потпретседател на групата IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

Испораките на Xiaomi се зголемија за 33,8 проценти на 40,8 милиони уреди, додека Transsion забележа скок од 84,9 проценти на 28,5 милиони уреди.

Transsion е производител на паметни телефони со седиште во Шенжен кој ги поседува брендовите Tecno, Itel и Infinix. Тие тивко се пробиваа во првите пет во овој пазарен сегмент.

Во однос на пазарниот удел, Xiaomi (14,1 отсто), Transsion (9,9 отсто) и Oppo (8,7 отсто) се рангирани на третото, четвртото и петтото место, соодветно, врз основа на испораките во првиот квартал. Во првиот квартал, Oppo испорача 8,5 отсто помалку уреди (25,2 милиони).

Huawei и неговиот спин-оф Honor не влегоа во првите пет. Тие беа брендовите на паметни телефони со најдобри перформанси во првите шест недели од 2024 година, според Counterpoint Research.

На глобално ниво, вкупните испораки на паметни телефони во првиот квартал се зголемија за 7,8 отсто на годишно ниво на 289,4 милиони уреди, што претставува трет последователен квартал на раст на испораката, според IDC.

Слични содржини