Пет симптоми на дијабетес кои не смееме да ги игнорираме

од Vladimir Zorba

Со зголемувањето на бројот на преддијабетеси, фармацевтот Грем Филипс, кој има повеќе од 35 години искуство, се залага за проактивен пристап кон здравјето. По една деценија на теренот, Филипс се разочарал од традиционалната медицина, забележувајќи дека неговите пациенти стануваат сè потешки и поболни, додека лековите само ги маскираат нивните проблеми наместо да ги лекуваат.

Д-р Филипс е посветен на помагање на луѓето да изгубат тежина, да го поправат преддијабетесот и да го запрат дијабетесот тип 2. Тој верува дека прилагодувањето на животниот стил е многу важно, но за да се практикуваат, клучно е прво да се препознаат предупредувачките знаци на состојбата. Така тој сподели пет симптоми на дијабетес кои не смееме да ги игнорираме.

Сооднос помеѓу половината и висината: Според Филипс, важна мерка за здравјето е односот помеѓу половината и висината.

„Ако обемот на половината ви е повеќе од половина од вашата висина, може да бидете изложени на ризик од дијабетес“, изјави тој за Mirror.

Имате прекумерна тежина, но секогаш сте гладни: Филипс вели дека кога нивото на инсулин е високо, телото ефикасно ги складира резервите на маснотии, што ги прави помалку достапни за употреба. Ова може да доведе до зголемување на телесната тежина.

Акантоза и/или кожни траги: Кожни состојби како што е акантоза (темни дамки на кожата) па дури и траги на кожата укажуваат на основни метаболички проблеми.

Симптоми на метаболички синдром: Не треба да се игнорираат знаците како што се дури и малку покачен крвен притисок, покачено ниво на шеќер во крвта, вишок телесни масти, особено околу половината и абнормални нивоа на холестерол. Тоа може да бидат знаци дека развиваме метаболички синдром, кој го зголемува ризикот од дијабетес.

Раздразливост поради глад: Ова однесување може да укаже на нагли промени во нивото на шеќер во крвта, што може да биде резултат на неурамнотежена исхрана.

Греам ја нагласи важноста да се обрне внимание на овие предупредувачки знаци и да се преземат проактивни чекори кон поздрав начин на живот.

„Раното препознавање на овие предупредувачки знаци може да направи значителна разлика во запирање на дијабетесот и зголемување на севкупниот животен век“, заклучил Филипс.

Слични содржини