Пет типа на семки кои ќе помогнат да се намали холестеролот и ризикот од тромбоза

од Vladimir Zorba
31 прегледи

За здравје важна е разновидна и урамнотежена исхрана, што значи вклучување на некои видови семиња. Тие содржат богатство на есенцијални хранливи материи кои поддржуваат различни функции во телото. Порталот „Доктор Питер“ објави кои се сметаат за најздрави и зошто.

Семките од тиква содржат многу магнезиум, кој влијае на здравјето на коските, го нормализира крвниот притисок и го зајакнува нервниот систем. Тие исто така го намалуваат ризикот од развој на дијабетес и го регулираат шеќерот во крвта. Тие содржат манган, хром, железо и силициум. Фитостеролите содржани во нив ја намалуваат количината на лошиот холестерол и помагаат во заштитата од атеросклероза. Масните киселини во нивниот состав влијаат на зајакнувањето на срцето и крвните садови. Витаминот Е го подобрува згрутчувањето на крвта и ја намалува веројатноста за згрутчување на крвта. Кукурбитинот помага да се елиминираат паразитите од телото.

Лененото семе содржи многу тиамин, кој е важен за правилен метаболизам на мастите и јаглехидратите во организмот, функционирањето на нервниот систем и здравјето на срцето и крвните садови. Тие содржат омега-3 и алфа-линоленска киселина. Аргининот го зајакнува срцето и го подобрува имунитетот. Лененото семе содржи и микроелементи кои се важни за нормално функционирање на организмот.

Семките од ким содржат голема количина на антиоксиданси. Тимокинонот го намалува ризикот од атеросклероза и ги штити клетките на црниот дроб и мозокот. Тие се корисни за луѓе кои страдаат од алергии.

Семето од сусам содржи бакар, железо, калиум, цинк, силициум, фосфор и манган. Сезаминот го забавува стареењето на телото. Сусамот ја подобрува функцијата на мозокот, будноста и гастроинтестиналната функција и помага да се надмине несоницата.

Семките од сончоглед содржат многу витамини, како и цинк, манган, калциум, селен, фосфор и магнезиум. Тие го зајакнуваат имунолошкиот систем и помагаат да се избегне постпородилна депресија.

Совет: Доколку имате проблеми со желудникот и црниот дроб, треба да ги консумирате семките со претпазливост и да се консултирате со вашиот лекар пред јадење.

Слични содржини