Пленковиќ ги смирува Србите: Не ви го преземаме Тесла

од Nikola Popovski

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ рече дека граѓаните на Хрватска се тие што предложија Никола Тесла да биде на монетите на идното евро и дека тие никогаш не треба земаат нешто од некого.

За време на неговата посета на Хвар, Андреј Пленковиќ ги коментираше реакциите на Народната банка на Србија за изборот на Никола Тесла на хрватските евро-монети, оценувајќи „како тие можат да имаат резерви и нивната позиција, но тие немаат никакво влијание“, објави ХРТ.

Народната банка на Србија смета дека поставувањето на имиџот на Никола Тесла на националната страна на евр-паричката, ако Хрватска стане членка на еврозоната, ќе претставува присвојување на културното и научното наследство на српскиот народ.

„Никола Тесла е роден во Смилјан во Хрватска, тој живееше претежно во САД. Граѓаните се тие што предложија Никола Тесла да биде на една од монетите, ние никогаш не преземаме некого “, рече Пленковиќ.

Тој додаде дека ова е уште еден голем гест на Хрватска, имајќи предвид дека Тесла по националност бил Србин, потенцирајќи дека неговата величина е несомнена од глобални размери.

„Можеме да бидеме само горди на тоа, не гледам зошто тоа треба да биде проблем за никого. И обратно, јас би честитал, што ќе беше мојата позиција да бев шеф на Народната банка на Србија “, рече Пленковиќ.

Слични содржини