ПО ВОВЕДУВАЊЕТО НА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА ЗА БЕГАЛЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Секој четврти бегалец се враќа во родната земја или оди на работа

од Vladimir Zorba

Вернер Хенинг (ЦДУ) беше еден од првите во Германија кој на 1 декември воведе платежни картички за бегалците во областа Ајхсфелд во сојузната покраина Тирингија.

Четиримесечната статистика ги потврдува ефектите кои веќе беа видливи на почетокот на годината. Во областа Ајхсфелд, околу 400 мигранти имаат право на платежна картичка. Но, треба да испечатат само 300, бидејќи на 99 кандидати не им требаат.

43 бегалци сега одат на работа

Според информациите од областа Ајхсфелд, 56 бегалци заминале – најверојатно во својата татковина во Грузија и Западен Балкан. Според германските медиуми, сега на работа одат 43 бегалци. Повеќето од нив заработуваат толку многу што повеќе не добиваат пари или станови од државата, пишуваат германските медиуми.

„Ова е голем успех. Стигна пораката дека за траен престој во Германија потребно е да се влезе во работниот свет. Платежната картичка создаде важен поттик за бегалците да преземат поголема одговорност за сопствените животи. Драго ми е што го презедов овој ризик“, изјави Вернер Хенинг за германските медиуми.

Успехот на неговиот округ остави трага и низ целата земја.

„Платежната картичка отвори теми како злоупотреба на германските социјални бенефиции. Напуштањето на земјата за прв пат беше третирано како сосема легитимна алтернатива на неподготвеноста за работа. Практичната имплементација на локално ниво откри одговори на прашања кои тешко дека би биле можни поради негативните политички насоки“, рече Хенинг и додаде: „Стекнавме доверба и научивме многу: прифаќањето на бегалците не може едноставно да се реши со дистрибутивни квоти“.

Само оние кои не работат мора да ја прифатат платежната картичка

Рецептот за успех на Хенинг: „Ако работите, ќе продолжиме да ви плаќаме целосно во готово, ако платите не ви се доволни за да живеете и државата мора да се вклучи. Само оние кои воопшто не работат мора да ја прифатат платежната картичка. Чувствувам дека со овој пристап правиме добар напредок во интеграцијата на бегалците преку работа“.

По неколкумесечна блокада од страна на Партијата на зелените, Бундестагот конечно одлучи на почетокот на април за националната правна основа за платежни картички, јавуваат германските медиуми.

Бегалците во иднина дел од трошоците за живот ќе добиваат во форма на платежна картичка, а повеќе не во готово. Ова, меѓу другото, има за цел да спречи трансфер на пари на шверцери или семејството и пријателите во странство.

Слични содржини