Полицијата во Иран ја зајакна контролата за почитување на правилата за облекување на жените

од Stefanija Kuzmanovska
323 прегледи

Иранската полиција денеска соопшти дека ги обновила патролите за казнување на жените кои не носат хиџаб на јавно место, а оваа зголемена контрола доаѓа десет месеци по смртта на Махса Амини, која беше уапсена поради непочитување на строгиот кодекс на облекување.

„Од денеска полицијата заедно со автомобилски и пешачки патроли ќе ги опоменува и казнува лицата кои, за жал, не ги почитуваат наредбите и не го почитуваат кодексот на облекување“, се вели во полициското соопштение.

Смртта на Махса Амини на 16 септември 2022 година предизвика големо протестно движење со собири во неколку градови во октомври и ноември.

Неколку стотици луѓе, вклучително и припадници на безбедносните сили, беа убиени, а илјадници беа уапсени. Седум мажи беа погубени поради учество во тоа движење.

Поради оваа причина, полицијата за морал задолжена за контрола на почитувањето на правилата за облекување на жените не беше присутна на улиците неколку месеци. Во периодот на демонстрациите, жените почнаа да излегуваат на улица без превез.

Иранските власти презедоа голем број иницијативи од почетокот на годината, од затворање бизниси, особено ресторани, до инсталирање камери на улиците за да се пронајдат оние кои се спротивставуваат на забраната.

Слични содржини