„Политика“: Курти ги блокира патиштата за да го запре животот на Србите на Косово и Метохија

од Vladimir Zorba

Приштина затвори повеќе од 20 алтернативни рути на северот на Косово и Метохија, а со тоа, под слоганот за сузбивање на нелегалните активности, неколку илјади Срби во општините Лепосавиќ и Зубин Поток беа спречени да се движат до своите домови, имоти, работа, училишта. и лекаре, што е уште една форма на спречување на нормален живот во таа област, пишува белградска „Политика“.

Од дневниот весник потсетуваат дека повеќе од 20 алтернативни рути во подножјето на Рогозна и Копаоник, кои Приштина ги гледа како „рути за шверц“, а за Србите се начин за преживување и кратенка до градовите во централна Србија, се блокирани во период од еден месец. .

Тие додаваат дека властите во Приштина поставиле бетонски барикади на многу локални рути.

Слични содржини