Популарни суплементи кои можат сериозно да го нарушат сонот

од Stefanija Kuzmanovska

Повеќето лекари се согласуваат дека секогаш треба да се трудите да ги добивате потребните хранливи материи од храната.

Сепак, вашиот лекар може да препорача земање на одредени суплементи за да надокнадите одреден недостаток, од кои некои може значително да го нарушат сонот.

Витамин Д
Витаминот Д му е потребен на телото за да го апсорбира калциумот, но не се препорачува да се зема пред спиење.

Тој е сончев витамин и ви дава енергија, па затоа најдобро е да го земате наутро.

Витамин Б12
Витаминот Б12 му помага на вашето тело да произведува црвени крвни зрнца, го подобрува клеточниот метаболизам и овозможува синтеза на ДНК.

Тоа е исто така важно за здравјето на вашите очи, коски и кожа. Сепак, како и витаминот Д, тој е многу стимулирачки и ви дава многу енергија.

Убихинон (коензим Q10)
Покрај тоа што се произведува природно во вашето тело, може да се најде во мали количини во месото, рибата и јаткастите плодови.

Сепак, некои луѓе избираат да земаат суплементи за да го подигнат неговото ниво.

Нивото на коензимот Q10 во вашето тело се намалува како што стареете. Исто така, беше откриено дека нивото е значително пониско кај луѓето со одредени состојби, како што се срцеви заболувања и кај оние кои земаат лекови за намалување на холестеролот.

Се советува дека ако одлучите да земете додаток на коензим Q10, никогаш не треба да го правите тоа пред спиење.

Како и гореспоменатите суплементи, тој е многу стимулативен и дава многу енергија.

Слични содржини