Посна руска салата

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 2 моркова (200 g)

– 2 компира (250 g)

– 1/2 шолја грашок

– 1 шолја сечкани кисели краставички

Состојки за мајонезот:

– 150 гр варени леблебии

– 120 мл течност во која се вареле леблебиите

– 50 мл масло

– 1/2 лажичка сол

– 1/2 лажичка сенф

– 1 лажица сок од лимон или оцет

– бибер и сол по вкус

Подготовка на посен мајонез:

За да го подготвите мајонезот потребен ви е миксер со стапчиња.

Леблебиите ставете го во потесен, подлабок сад (може да користите и тегла), иситнете ги со миксер – мешајте што подолго.

Се додаваат зачините и постепено се додава маслото и течноста во која се вареле леблебиите со непрекинато мешање.

Посниот мајонез е подготвен.

Подготовка на руската салата:

Посната руска салата се подготвува на ист начин како и мрсната.

Зеленчукот сварете го на вообичаен начин, кога ќе се излади исечкајте го (морковите и компирите).

Количините на зеленчук се приближни, можете да ги зголемите или намалите, во зависност од тоа каква посна руска салата сакате – посочна или „посува“.

Една шолја сечкани краставици е околу 5-6 краставици.

Измешајте ги зеленчукот и посниот мајонез.

Зачинете по вкус, додадете сол и бибер. По вкус, можете да додадете некој друг зеленчук и зачини.

Со оглед на тоа дека соодносот на сирови и сварени леблебии е приближно 1:2,5, (од 100 гр сирова леблебија ќе добиете приближно 250 гр варена) кога ќе го сварите, згответе повеќе (за да не сваритесамо 100 гр.).

Од останатите, на пример, можете да направите хумус.

Слични содржини