Посни полнети пиперки

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 10 пиперки, може и суви

– 200 гр варен ориз

– 1 праз

– 1 поголем морков

– 2 лажици ајвар

– 100 мл варени домати

– 2 домати или компири

– сол, бибер

– 4 чешниња лук

– масло

Подготовка:

На масло пропржете сечкан праз, па додадете рендан морков. Сварете го оризот, но не целосно.

Во испржениот праз додајте сварен ориз, ајвар, сечкан лук, бибер, сол и сето тоа измешајте го рамномерно. Измијте ги пиперките, извадете ги семките, па полнете ги. Доматот или компирот исечкајте ги на помали кришки и затворете ги пиперките.

Покријте го плехот со хартија за печење, малку подмачкајте го и наредете ги пиперките. Прелијте ги со варени домати и масло. Се пече на 200 степени 50-60 минути. Послужете топло.

Слични содржини