Оваа недела се планира да бидат отворени угостителските објекти со послужување.
„Тоа значи дека постепено животот го враќаме во нормала, работните процеси и стопанството. Но тоа подразбира и
одредени протоколи што треба да се почитуваат и редовни епидемиолошки анализи за состојбата со коронавирусот“,
изјави неодамна министерот за здравство Венко Филипче за постепеното олабавување на мерките.
Протокол за отворање и работа на кафетерии:
Ограничено работно време (до 18 часот)
Се дозволува работа само на отворените делови (терасите) од кафетериите
Се ограничува бројот на гости, само на тие кои може да седат
Задолжително менаџирање при влегување на гостите од одредено одговорно лице пред влезот на угостителскиот објект
На терасите за послужување на гости каде има поставено маси, треба да се обезбеди простор од најмалку 9,6m² за една маса со 4 столови
Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса
Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на пијалоци
Засилени санитарно-хигиенски мерки, задолжително пребришување на масите со средство за дезинфекција кое делува на вируси според упатство од производителот, по заминување на секоја тура на гости. На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на вируси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% белило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини.
Редовно одржување на тоалетите со задолжително водење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на горенаведените дезинфекциони средства.
Забрането организирање на прослави (веселби, родендени и сл.)