Повеќето луѓе во Сингапур доживуваат сто години: Истражувач на долговечноста ја открива нивната тајна

од Vladimir Zorba

Сингапур е најновата „сина зона“ во светот, дефинирана како место каде луѓето живеат подолг и поздрав живот.

„{то и да направил Сингапур, тој работел на создавање најдолги и најздрави животи на планетата“, рече истражувачот за долговечност кој го измислил терминот „сини зони“, Ден Бутнер za CNBC.

Сините зони се места кои имаат десет пати повеќе стогодишници по глава на жител од САД.

Петте оригинални сини зони се: Икарија (Грција), Окинава (Јапонија), Никоја (Коста Рика), Сардинија (Италија) и Лома Линда (Соединети Американски Држави), но Сингапур е на новата листа на Бутнер, наречена „Сина зона 2.0“. Додека оригиналните сини зони беа создадени од природни околности, сините зони 2.0 se создадени од човекот.

„Старите сини зони исчезнуваат бидејќи се американизираат. Механизацијата ја заменува физичката активност, а технологијата ги одвојува луѓето од интеракцијата лице-в-лице“, објасни Бутнер. Во 2004 година, тој ги здружи силите со National Geographic и Националниот институт за стареење.

Тимот идентификуваше делови од светот каде луѓето живеат подолго, а потоа работеше да открие зошто и како луѓето во таквите заедници имаат подолг животен век.

Бутнер и неговиот тим открија девет клучни фактори кои се тајната за долговечноста на најздравите луѓе во светот.

* Редовна физичка активност во секојдневниот живот.
* Животна цел.
* Одржување на рутини за намалување на стресот.
* Престануваме да јадеме кога чувствуваме дека сме сити на 80 години.
* Консумација на храна од растително потекло.
* Умерено и редовно консумирање алкохол.
* Активност на заедницата.
* Одржување блиски односи со саканите.
* Дружење со луѓе кои негуваат здрави навики.

Слични содржини