Повторно закани за бомби, учениците се враќаат дома

од Nikola Popovski

Веќе девет работни денови по ред пристигнуваат закани за експлозивни направи на адресите на објекти во Македонија. Повторно мета на пријавувачите се повеќе училишта во Скопје.

Во тек е евакуација на гимназиите „Јосип Броз Тито“ и „Никола Карев“, a во некои училишта учениците уште нестигнати на првиот училишен час, веќе мораат да се враќаат назад во своите домови за да учествуваат на онлајн-настава.

Вчера пријави за наводно поставена експлозивна направа имаше во 120 училишта во Скопје, а по проверките беше утврдено дека станува збор за лажни пријави. Закани за бомби пристигнуваат од 26-ти октомври 2022 година, кога во земјава пристигна шефицата на Европската комисија, Урсула Фон дер Лајен.

Министерството за образование и наука предложи во оние училишта каде има дојави за бомби наставата да се спроведува онлајн.

Слични содржини