ПРОБЛЕМИ СО НОВИОТ iPhone? Станува толку жежок што понекогаш е непријатно да го држите во рака

од Vladimir Zorba

Кон крајот на минатата недела започна продажбата на новата генерација на телефони на Apple. Според првите рецензии, станува збор за одлични уреди кои можат да се пофалат со перформанси и напредни можности за фотографирање, што особено се однесува на моделот iPhone 15 Pro Max, кој според веб-страницата DXOMark е вториот најдобар мобилен фотограф во светот.

Но, се чини дека со новата генерација на iPhone-и не е сè така совршено, а на бројните технолошки портали, како и на X платформата, можеме да прочитаме дека многумина се жалат на проблеми со прегревање. Се чини дека проблемот е широко распространет меѓу сите модели, но најмногу поплаки доаѓаат од сопствениците на најмоќниот и најскапиот телефон – Pro MAX.

Истовремено, треба да се нагласи дека не е невообичаено телефонот да се загрева повеќе на почетокот, бидејќи корисниците треба да ги префрлат сите податоци на нов уред по неговото активирање, но кај некои корисници овој проблем продолжува и после тоа. Тоа секако е најизразено при користење на тешки апликации, но во некои случаи имало посилно загревање само при сурфање на интернет и на социјалните мрежи, иако таквите поплаки се ретки.

Технолошките новинари како „Ian Zelb“ од страницата 9to5Mac исто така имаа проблеми со прегревање, додека на страницата Android Authority го споредија загревањето на iPhone 15 Pro со конкурентите како Samsung S23 Ultra и Pixel 7 Pro на Google, и се покажа дека iPhone се загрева за 3 до 6 степени повеќе во однос на споменатите модели.

Ова се температури кои дури можат да бидат доста непријатни за луѓето кои го држат телефонот, па надворешната температура на iPhone 15 Pro се искачи на речиси 48 степени Целзиусови за време на графичкото тестирање. По десет минути снимање на 4K видео (на 60 fps), температурата достигна 43,7 степени, додека при снимање на видео со иста резолуција, температурата на Samsung и Pixel не се искачи над 40.

Од Mashable велат дека досега не е пријавен ниту еден случај на проблеми со телефоните поради прегревање, а не треба да се сомнева дека Apple веќе работи на овој проблем кој треба да го решат со софтверска надградба.

Слични содржини