Професор од Харвард со 4 изненадувачки совети за долговечност

од Vladimir Zorba

Нова година често значи нова диета. Но, професорот по исхрана и епидемиологија од Харвард, Френк Б. Ху, верува дека не треба да правиме драстични промени ако сакаме да живееме подолго.

„На долговечноста влијаат многу фактори, но исхраната е еден од најважните бидејќи го намалува ризикот од хронични болести и смртност и додава години на нашите животи“, изјави Ху за CNBC и даде четири совети кои можат да го продолжат животниот век.

Јадете минимално обработена храна

Професорот Ху советува да се фокусираме на целосна и минимално обработена храна, особено храна на растителна основа. Тој се залага за медитеранска исхрана, здрава исхрана базирана на растенија или диета слична на онаа што ја следат жителите на Окинава, една од петте локации во светот со најголема концентрација на стогодишници.

„Се покажа дека овие навики на исхрана го намалуваат ризикот од хронични болести како што се дијабетес, кардиоваскуларни болести, некои видови на рак и ризикот од деменција“, вели тој.

„Обидете се да вклучите повеќе интегрална храна, како што се овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови и мешунки, во секој оброк“, додава професорот Ху.

Намалете ја потрошувачката на преработена и ултра-обработена храна

Откако ќе додадете повеќе храна од цели зрна во вашата исхрана, Ху предлага да ја намалите преработената и ултра-обработената храна. Ова се однесува на безалкохолни пијалоци, брза храна, грицки и слатки.

Бидете флексибилни со вашата исхрана

Ху предлага да одредиме во која храна од цели зрна навистина уживаме и да создадеме сопствена здрава исхрана.

„Можете да комбинирате елементи од медитеранска и растителна исхрана или да создадете сосема нов режим. Тоа е начин на кој всушност можеме да го подобриме нашето уживање во храната, а исто така долгорочно да се држиме до здравите модели на исхрана“, советува тој.

Користете оброци за социјални собири

Кога станува збор за долговечноста, факторите на животниот стил како физичката активност, управувањето со стресот и исхраната се исклучително важни. Но, постои уште една витална компонента што треба да се земе предвид – социјалните врски. Ху го гледа користењето на оброците како време за дружење како уште еден начин да ги зголемиме нашите шанси за подолг живот.

„Поврзаноста помеѓу храната и социјалните врски е многу природна бидејќи храната ги зближува луѓето. Со тоа што ќе дадете приоритет на оброците како време за дружење, можете да вклучите две однесувања кои се поврзани со долговечноста во исто време. Јадењето здрава храна заедно не само што го храни нашето тело , но и нашите души“, заклучи тој.

Слични содржини