Произведени шест милиони BMW возила во Кина

од Vladimir Zorba

Заедничкото вложување на BMW Brilliance Automotive (BBA) го слави производството на 6-милионитото BMW во Кина, со најава дека моделите Neue Klasse ќе се произведуваат и на локацијата во Шенјанг.

Како што компанијата официјално потврди за време на помала прослава, покрај Дебрецен (од 2025 година), Минхен (2026) и Сан Луис Потоси (2027), Кина ќе биде дом и на Neue Klasse од 2026 година.

Само во последните 15 месеци, BMW произведе повеќе од еден милион автомобили во Кина, со што вкупниот број на возила произведени во мрежата на фабриката во Шенјанг се искачи на шест милиони.

За да ја задоволи растечката побарувачка, BMW во моментов гради дополнителен капацитет за склопување батерии во Шенјанг.

6 милионитото јубилејно возило е BMW i5 eDrive40 (G60) во Frozen Pure Grey боја. BMW истакнува дека 6-милионитиот автомобил ги симболизира извонредните достигнувања постигнати во Шенјанг, заклучувајќи дека, како и во сите нивни фабрики низ светот, нивниот фокус во Кина е на конкурентноста и иновативната сила.

Слични содржини