Промени на јазикот предупредуваат на недостаток на овој витамин

од Stefanija Kuzmanovska
874 прегледи

Витаминот Б12 е суштинска хранлива материја која не се произведува природно во телото, туку мора да се добие преку храна или додатоци. Примарната улога на витаминот Б12 е да создава црвени крвни зрнца и ДНК. Понатаму, игра важна улога во развојот на мозочните и нервните клетки.

Со оглед на тоа дека овој витамин е неопходен за различни функции на телото, неговиот недостаток може да доведе до разни здравствени проблеми, вклучително и лошо орално здравје.

Се вели дека ниските нивоа на витаминот Б12 предизвикуваат орални проблеми, особено на јазикот. Ова се случува затоа што недостатокот на витамин Б12 предизвикува намалување на производството на црвени крвни зрнца, што резултира со намален проток на кислород до јазикот.

Болен и црвен јазик

Glositis е воспаление на јазикот што предизвикува оток, црвенило и болка. Според WebMD, glositis може да предизвика појава на ситни испакнатини на јазикот. Оваа состојба се карактеризира со мазен или болен јазик со сјаен изглед. Тешкото воспаление на јазикот може да предизвика оток и црвенило и болка што може да го промени начинот на кој јадете или зборувате.

Афти

Афтите исто така може да бидат знак за недостаток на витамин Б12. Ова се мали и болни рани во устата. Тие обично исчезнуваат сами од себе, но избегнувањето на цитрусно овошје и зачинета храна може да помогне. Некои лекови без рецепт може да ја ублажат болката.

Промена на бојата на јазикот и чувство на печење

Друг симптом на недостаток на витамин Б12 е отечен и дебел јазик, како и чувство на печење и промена на бојата на јазикот.

Покрај горенаведеното, симптомите на недостаток на витамин Б12 вклучуваат и:

* замор
* губење на здивот
* главоболка и вртоглавица
* бледа кожа
* срцебиење
* гастроинтестинални проблеми
* потешкотии во концентрацијата

Како да внесете доволна количина на витамин Б12?

Витаминот Б12 можете да го добиете ако јадете говедско, свинско, шунка, пилешко, јагнешко месо, риба, морски плодови како што се школки и ракови, јајца и млечни производи како млеко, сирење и јогурт. Збогатените житарки се исто така добар извор на витамин Б12.

Слични содржини