Првиот чекор кон хакирање на мозокот? „Неуралинк“ го предупреди првиот пациент на потенцијалната опасност

од Vladimir Zorba
2,1K прегледи

Откако компанијата на Елон Маск, „Неуралинк“ го инсталираше првиот имплант во мозокот на парализиран човек, некои од коментарите на интернет беа дека ова е првиот чекор кон претворање на луѓето во киборзи и дека некој може да хакира такви чипови, а со тоа и мозокот на личноста во кој е вграден. Таквото сценарио, како што објасни Ноланд Арбо во неодамнешното интервју со Џо Роган, е навистина можно.

Арбо пред неколку години доживеал нуркачка несреќа, поради што останал парализиран под рамениците, а кога слушнал дека „Неуралинк“ бара доброволци за тестирање на чипот во мозокот, решил да аплицира и станал првиот пациент со вграден „Неуралинк“ чип. Од она што го видовме досега, тој е воодушевен и благодарен за можноста што ја доби од компанијата на Маск, бидејќи тоа значително му го подобрило животот. Иако не беше сè идеално и тие наидоа на различни предизвици во текот на постапката, благодарение на мозочниот имплант со големина на паричка што се става во черепот, тој игра шах на компјутер, комуницира со луѓето преку платформата Х, се допишува преку мејлови, користи Инстаграм, игра „фантази“ спортови, чита стрипови, учи јапонски итн. Сето ова не би можел да го направи без овој чип и технологијата што му помага да го контролира курсорот на глувчето на компјутерот.

Овој чип ја чита и симулира активноста на невроните во мозокот, кои потоа безжично ги испраќа до компјутерите. Штом нешто е поврзано со компјутери и интернет, се поставува прашањето за хакирање. На прашањето дали е можно да се хакира чипот Neuralink вграден во мозокот, Арбау одговори: „Краткиот одговор е – да“. За оваа можност бил предупреден од компанијата на Маск пред да го инсталира чипот, но тој не се замара премногу со него и не е загрижен.

Имајќи предвид дека се работи за уред имплементиран во мозокот кој ги чита мозочните сигнали, тоа би можело да биде еден вид хакирање на мозокот. Во тој случај, хакерите би добиле пристап до одредени податоци испратени од чипот до Neuralink како мозочни сигнали, но не е јасно како всушност би изгледале таквите податоци и што некој би можел да направи со нив. Исто така, во тој случај, хакерите би можеле да ја преземат контролата врз курсорот на глувчето со кој тој управува со своите мисли, би можеле да пристапат до неговите пораки и мејлови на компјутерот итн.

Додека во поткастот Роган зборуваше за потенцијално сценарио каде луѓето ќе станат киборзи, Арбо вели дека, барем во овој момент, хакирањето на неговиот мозочен имплант нема да има ефект.

Но, треба да гледате долгорочно. Маск и тимот на „Неуралинк“ веруваат во потенцијалот на нивниот чип кој би можел да им помогне на луѓето кои страдаат од шизофренија и аутизам, а прашање е дали оваа технологија еден ден ќе стане толку напредна што луѓето ќе имплантираат чипови со кои ќе напредуваат и ќе го подобрат својот мозок. Ако таквата технологија навистина стане мејнстрим и се повеќе луѓе се одлучуваат за таков облик на мозочни импланти, тогаш тие навистина треба да се грижат за хакирањето, пишува Business Insider.

Слични содржини