ПСИХОТЕРАПЕВТИ ОТКРИВААТ! 7 работи за кои НИКОГАШ не треба да се извинувате!

од Vladimir Zorba

Некои луѓе имаат тенденција да се извинат дури и кога нема потреба за тоа. Ако сте направиле нешто погрешно, или сте повредиле некого – случајно или намерно, сосема е природно да се извините.

Сепак, постојат работи за кои никогаш не треба да се извинувате, а тие се насочени кон вашите ставови, чувства и мислења.

Психотерапевти велат дека, кога станува збор за овие 7 работи, нема потреба да се извинувате:

* Не треба да се извинувате кога плачете.
* Не треба да се извинувате што не сте секогаш достапни.
* Не треба да се извинувате што сте смениле некои од вашите мислења додека растете и созревате.
* Не треба да се извинувате што поставувате прашања.
* Не треба да се извинувате што можете да кажете НЕ.
* Не треба да се извинувате за лошите избори и грешки на другите луѓе.
* Не треба да се извинувате што им давате приоритет во животот на некои луѓе кои ви се важни и драги.

Слични содржини