Путин ги отфрли обвинувањата на експертите дека Русија предизвикува скок на цените на гасот

од Nikola Popovski

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека Кремљ има „конструктивни“ односи со Вашингтон и изрази надеж дека заедничките интереси на крајот ќе помогнат во нормализирање на американско-руските односи. Тој ги отфрла тврдењата на европските експерти дека Русија предизвикува скок на цените на енергијата.

На меѓународниот енергетски форум во Москва, Путин рече дека Русија е подготвена да ги зголеми испораките на природен гас за да помогне во намалувањето на тензиите на европскиот енергетски пазар, инсистирајќи дека неговата земја сака цените да останат стабилни.

Тој луто ги отфрли обвинувањата на некои европски експерти и политичари дека Русија го прекинува снабдувањето со гас и предизвикува скок на цената на енергијата, нарекувајќи ги „политички мотивирани гласини“, истакнувајќи дека испораката на руски гас се зголемила за 15% оваа година.

Тој истакна дека, иако Русија ги зголеми испораките, САД ги намалија испораките на течен природен гас за Европа поради големата побарувачка во Азија.

„Тврдењата дека Русија ја користи енергијата како политичко оружје се чиста глупост и заблуди. „Ги зголемуваме акциите онолку колку што бараат нашите партнери“, рече тој.

Путин рече дека новоизградениот гасовод „Северен тек 2“ до Германија, кој ја заобиколува Украина под Балтичкото Море, би бил поповолен за потрошувачите бидејќи е 2.000 километри пократок од украинската рута, со што се намалува цената на гасот.

Слични содржини