Путин им се обрати на учесниците меѓународниот натпревар на БРИКС

од Илинка Илиоска
600 прегледи

Рускиот претседател Владимир Путин ги поздрави учесниците на меѓународниот натпревар на БРИКС на кои Русија е домаќин.

„Уверен сум дека популарноста и атрактивноста на Игрите исто така ќе пораснат како натпревари кои се ослободени од политичко мешање и притисок и кои навистина ги обединуваат спортистите од целиот свет“, рече Путин во видео обраќањето на свеченото отворање.

Игрите беа отворени денеска, а Русија денешниот ден го одбележува како свој празник на Денот на независноста, нагласувајќи ја клучната улога што спортот ја игра во нејзиниот национален идентитет.

Од почетокот на конфликтот во Украина во февруари 2022 година, Русија е исклучена од најистакнатите меѓународни натпревари и спортски асоцијации.

На некои носители на руски пасоши ќе им биде дозволено да се натпреваруваат како неутрални спортисти на Олимпијадата во Париз што започнува на 26 јули, но нивните резултати нема да и се припишуваат на Русија.

Во таа атмосфера, Игрите БРИКС се начин Русија да ги нагласи своите тврдења за предрасуди и неправеден третман од страна на Западот и меѓународните спортски организации.

Слични содржини