Путин потпиша указ со кој сака да ѝ ја одземе на Украина нуклеарната централа во Запорожје!

од Nikola Popovski

Рускиот претседател Владимир Путин нареди нуклеарната централа Запорожје да биде ставена под руска сопственост.

Рускиот претседател Владимир Путин нареди преземање на капацитетите на нуклеарната централа Запорожје (ЗНПП) во сопственост на Руската Федерација, според указот на шефот на руската држава, објавен во средата.

„Владата на Руската Федерација мора да обезбеди нуклеарните постројки на нуклеарната централа Запорожје и другите средства неопходни за спроведување на нејзините активности да бидат прифатени во сопственост на Руската Федерација“, се вели во документот.

Путин, исто така, и нареди на владата да создаде федерално државно унитарно претпријатие „Запорожје НЕК“ за да се осигура безбедноста на нејзините објекти. Одделни ставови од регулативата наредуваат Владата на Руската Федерација да ги утврди аспектите поврзани со регулирањето на активностите на ЗНПП за периодот до 2028 година.

Конкретно, Кабинетот на министри треба да ги утврди спецификите за користење на финансиски и други ресурси за да се обезбеди безбедност на нуклеарните централи и да издава дозволи за правото на вршење работи. Шефот на руската држава, исто така, наложи да размисли за деталите за федералниот државен надзор над безбедноста во нуклеарната централа.

На крајот на август беше објавено дека сите шест реактори на најголемата нуклеарна централа во Европа се исклучени од системот, наводно поради пожари кои беснеат во близина на нуклеарната централа поради артилериски оган. Москва за тоа ја обвини Украина, а Киев возврати на ист начин, префрлајќи ја одговорноста за таквата ситуација на Русија.

Слични содржини