Работна сила во Германија – што и каде недостасува?

од Stefanija Kuzmanovska

Во секоја шеста професија во Германија недостига квалификувана работна сила – покажува новата анализа на Агенцијата за труд. Во 2022 година имало тесни грла во 200 од околу 1.200 професии, значително повеќе од една година претходно, пренесува Дојче веле.

Во моментов „нема индикации дека има општ недостиг од работници“, пишува во анализата на Федералната агенција за труд за недостигот на квалификувана работна сила во Германија. Се наведува и дека „достапната понуда на работна сила дури значително ја надминува побарувачката на работна сила во цела низа занимања“, пишува ДВ.

Сепак, споредено со претходните години, на некои делови на пазарот на труд се забележува се поголем недостиг на професионална работна сила, што се одразува со значително зголемување на ограничувањата во значителен број занимања. Агенцијата за труд и вработување за својата анализа за недостигот на квалификувани работници разгледува околу 1.200 индустрии и ги оценува врз основа на 14 индикатори.

За системски решенија зборуваме кога шесте индикатори доминантно укажуваат на тоа. Ова го вклучува, на пример, должината на времето за кое пријавените работни места се пополнети, стапката на невработеност за одредени работни места и развојот на платите. Студијата според експертизата разликува висококвалификувани, специјално квалификувани и експерти со академски степен.

Сепак, наодите што ги нуди оваа студија не се сосема нови. Уште во април алармот го вклучи Стручниот центар за обезбедување квалификувана работна сила (Kofa) на Институтот за германска економија (IW), близок до германските работодавци.

Според извештајот на тој Центар, повеќе од 630.000 работни места лани не можеле да пополнат квалификувани работници. Според експертите на IW, на пазарот на трудот во моментов важи следново правило – колку е поголема потребната квалификација, толку е потешко да се пополнат слободните работни места.

Побарувачка за висококвалификувани работници

Така, германската агенција за труд утврди дека има ограничувања за вкупно 105 занимања во категоријата професионална работна сила. Тоа се пред се занимања од областа на здравството и лекарската струка, а недостигаат и занаетчии. Пречки имаше и во продажната индустрија, особено во трговијата со храна, како и во гастрономијата, а се бараа и професионални возачи.

Нерамнотежа е констатирана и за вкупно 56 занимања во категоријата „специјалисти“. Ова првенствено се однесува на воспитувачите, професиите од областа на физиотерапијата и работната терапија, медицинските сестри и професиите во ИТ секторот, како и од електротехниката и комуникациската технологија.

Недостиг од стручни лица е констатирано за вкупно 39 професии во категоријата „експерти“. Кога станува збор за тој тип специјалист, постојат бариери и побарувачка за лекари, фармацевти, во областа на социјалната работа.

Недостига наставен кадар и во стручните училишта или во градежништвото, каде особено се бараат архитекти и градежни инженери. Понатаму, зголемената дигитализација влијае на зголемениот недостиг на софтверски инженери.

Се бараат машински инженери и специјалисти за обновлива енергија

Во 2022 година, во ниту една германска провинција немаше тесни грла или недостиг на квалификувани работници во областа на машинството и фабрички инженеринг. Во многу германски покраини, сепак, има знаци дека ги има само онолку колку што е моментално потребно и дека може да има недостиг од машински инженери и постројки во наредните години.

Специјалисти во автомобилската индустрија, воздухопловството и бродоградбата се ретки во сите германски покраини. Луѓето со занимања во енергетската индустрија и технологија играат важна улога во претстојната енергетска транзиција во Германија – во 2022 година, имаше недостиг од квалификувани енергетски техничари во сите германски покраини.

На национално ниво има недостиг од медицински сестри со години. Во моментов не може да се предвиди среднорочно подобрување на ситуацијата во оваа област, бидејќи тоа зависи од демографскиот развој во Германија. Тесни грла постојат и во физиотерапијата и работната терапија, како и во логопедијата.

Подобрувања ниту на повидок

И во областа на висококатниците и градежништвото во 2022 година, имаше недостиг на работна сила низ цела Германија. Ако се споредат провинциите, може да се забележат мали разлики, како на пример кога станува збор за градежните занимања во Берлин-Бранденбург. Во меѓувреме, на национално ниво има недостиг од архитекти и градежни инженери.

Низ целата земја има тесни грла и недостаток на експерти во ИТ индустријата. Овој недостаток е евидентен со години и ништо нема да се промени во блиска иднина. Наместо тоа, трансформацијата во обновливи енергии најверојатно дополнително ќе ја зголеми потребата за ИТ професионалци. Во 2022 година, исто така, имаше недостиг од експерти во областа на развој на софтвер и програмирање.

Слични содржини