РАБОТНИЦИ ВНИМАВАЈТЕ – СЛЕДИ ВАЖНА ПРОМЕНА ВО ГЕРМАНИЈА: Се однесува на боледувањата, а ќе погоди милиони

Наскоро ќе заврши одреден вид боледувања на милиони работници во Германија, јавуваат германските медиуми.

од Vladimir Zorba

Без разлика дали се возрасни или деца, на многу луѓе им треба боледување кога се болни. Но, токму тука германските законодавци планираат да ја спроведат реформата.

Лекарите бараат реформи за да се намали притисокот врз ординациите

Во Германија се води дебата за прашањето за боледување за милиони граѓани, што наскоро би можело да се заклучи.

Професионалното здружение на педијатри и лекари адолесценти (BVKJ) се залага за реформа за олеснување на товарот на операциите. Од здружението се жалат дека педијатрите честопати непотребно се оптоваруваат со издавање боледување за полесни болести.

Претседателот на BVKJ, Мајкл Хубман, повикува на преиспитување на одлуката дали на родителите навистина им се потребни лекарски уверенија за да добијат плата за боледување на децата. Хабман нагласува дека медицинските ресурси би можеле подобро да се искористат доколку родителите би можеле сами да ги лекуваат таквите болести.

Одлуката дали родителот треба да остане дома не треба да биде одговорност на педијатарот, објаснува тој. Тој не смета дека практиката е соодветна за преземање на оваа одговорност.

Сегашната регулатива дозволува родителите да бидат ослободени од работа за да се грижат за болните деца додека не наполнат дванаесет години.

Бирократија и социјален проблем

Компаниите за здравствено осигурување плаќаат боледување на детето, што обично одговара на 90 отсто од изгубената нето-плата. Лекарските уверенија за примање детски додаток за боледување се можни најмногу пет дена.

Барање за надоместок може да поднесат задолжително осигурените родители за 30 работни дена по дете со задолжително здравствено осигурување, а самохраните родители 60 работни дена годишно.

Потребното боледување од педијатарот родителите од 18 декември може да го добијат телефонски и без да одат на лекар.

Хабман истакнува дека постојаните патувања на лекар поради мали здравствени проблеми претставуваат непотребно оптоварување на ординациите. Тој наведува примери како каснување од комарец што доведува до посета на лекар, за што вели дека претставува високо ниво на бирократија и социјален проблем.

Германскиот министер за здравство Карл Лаутербах веќе најави мерки за намалување на бирократскиот товар во лекарските ординации.

Пациентите со поблаги симптоми од 7 декември можат да добијат боледување без да одат на лекар, под услов да се познати на лекар од порано и да немаат потешки симптоми.

 

Слични содржини