Радев: Нема да толерираме насилство врз македонските Бугари и нашите граѓани

од Radmila Tasevska

Претседателот Румен Радев на средбата во претседателската институција со охриѓанецот Кристијан Пендиков, кој денеска беше отпуштен од лекувањето во ВМА во Софија, изјави дека бугарската држава нема да толерира насилство врз Бугарите во Република Северна Македонија и врз нејзините граѓани и ќе ги користи сите национални и меѓународни инструменти за заштита на нивните права.

Бугарија ги информира своите меѓународни партнери за уште една антибугарска кампања во РСМ, која ескалира последните денови, соопшти прес-службата на шефот на државата.

-Институциите во РСМ мора со дела да докажат дека не се соучесници во децениската омраза кон Бугарија, чиј резултат е палењето и пукањето во културните клубови и насилството врз македонските Бугари и бугарските граѓани и одговорните треба да бидат разоткриени и ефективно казнети, потенцира Радев.

Според него, односот на РСМ кон злосторствата од омраза врз македонските Бугари е од клучно значење не само за билатералните односи, туку и за европската перспектива на земјата, посочи претседателот.

Радев изјави дека Бугарија ќе ги следи постапките на институциите во РСМ за да го гарантираат животот и здравјето на своите граѓани, кои и покрај системската репресија продолжуваат да го бранат својот бугарски национален идентитет.

-Вклучувањето на Бугарите во уставот на РСМ е гаранција за нејзината европска перспектива, како и вистинската посветеност на институциите за искоренување на јазикот на омраза кон Бугарија и Бугарите и спроведување на билатералното добрососедство. договор, посочи шефот на државата.

Румен Радев упати честитки до мајката на Кристијан Пендиков што одгледала достоен син, а на Кристијан за храброста да го одбрани своето бугарско име.

Слични содржини