РАСТ НА НЕТО САТНИЦАТА: Кога вреди да се работи со скратено работно време во Германија?

од Vladimir Zorba

Многу работници сакаат да работат помалку часови, но стравуваат и дека поради тоа ќе им се намали платата. Работењето со скратено работно време може да ја зголеми вашата нето саатница.

Оние кои сакаат да работат со скратено работно време обично го прават тоа за да имаат повеќе време за себе или за своето семејство. Од друга страна, многумина се плашат и дека повеќе нема да можат да врзат крај со крај со помала месечна плата, пишуваат германските медиуми.

Кога се исплати да се работи со скратено работно време?

Познато е дека повеќето работници копнеат да го намалат работното време. Студијата на Фондацијата Ханс Беклер исто така го покажува ова: 81 процент од Германците кои работат со полно работно време би сакале да имаат четиридневна недела со соодветно намалено неделно работно време. И иако бројот на часови останува речиси ист, се повеќе компании сега го следат трендот на четиридневна работна недела.

Ако не сакате да го намалите бројот на работни денови, туку бројот на работни часови, не можете да избегнете да поднесете барање за скратено работно време до вашиот работодавец.

Намаленото работно време обично е придружено со намалување на платата. Од даночната група зависи и колку ова намалување на крајот ќе испадне во однос на преостанатата нето-плата и дали тоа воопшто ќе резултира со повисока нето часовна плата, пишуваат германските медиуми.

Колку помалку заработувате работејќи со скратено работно време?

Колку помалку работници може да очекуваат да бидат платени поради намалените часови, лесно може да се провери со користење на разни онлајн калкулатори за скратено работно време, како што е оној од Одделот за работа и социјални работи (BMAS).

За да може што попрецизно да се утврди преостанатата нето-плата, работниците, меѓу другото, мора да дадат информации за нивната плата и да побараат намалување на работното време, но и за нивната даночна група и бројот на деца.

Меѓутоа, бидејќи даноците се прогресивни, намалувањето на бруто платата не е исто како и намалувањето на нето платата.

На пример, работниците кои одат од 40 до 30 часа неделно добиваат 25 проценти помала бруто плата, но нивната нето плата се намалува помалку. Според тоа, работата со скратено работно време може да се исплати – особено ако нето-платата на час всушност се зголемува во споредба со платата со полно работно време.

Пример: Секој што остварува бруто годишна плата од 40.000 евра според важечката табела за основен данок на доход, која се однесува на индивидуалната проценка, а со тоа и на основната тарифа, добива нето годишна плата од 32.472 евра (без црковен данок).

Со 251 работен ден годишно и полно работно време од 40 часа неделно, тоа е саатница од околу 16 евра. Со намалување на 30 работни часа неделно, нето платата паѓа на вкупно 25.554 евра (со бруто плата од 30.000 евра), но нето-платата по час се искачува на речиси 17 евра.

Божиќен бонус и годишен одмор: Овие прописи се однесуваат на намаленото работно време

Секој кој работи со скратено работно време и ги дели своите часови на пет дена во неделата, има ист износ на годишен одмор како и вработен со полно работно време, според Arbeitsrechte.de. Бројот на денови на годишен одмор се менува само ако работното време е распоредено на помалку од пет дена во неделата.

Слична е ситуацијата и со бонусите, ретрогресија или божиќна плата, бидејќи и работниците со скратено работно време имаат право на такви исплати, пишуваат германските медиуми.

Намалете го работното време: Ова се можни форми на работа со скратено работно време

Во зависност од тоа колку часови треба да се намали работното време, постојат различни модели на работа со скратено работно време што работниците можат да ги побараат од својот работодавец. На пример, ако сакате само малку да го намалите работното време, за околу 10 до 25 проценти, можете да се префрлите на таканареченото „полно работно време со скратено работно време“.

Во принцип, секое вработување со работно време под стандардната работа со полно работно време се смета за работа со скратено работно време.

Различни форми на работа со скратено работно време:

Родителско отсуство: Можна работа со скратено работно време помеѓу 15 и 32 часа неделно.

Намалено работно време: Намалување на работното време за одреден период од една до пет години.

Отсуство за грижа: работа со скратено работно време (или без работа) до шест месеци.

Делумна пензија: не е законски загарантирана, но можна од 55 години во договор со работодавачот.

Слични содржини