Дали некогаш ви се случило одеднаш да ви дојде неверојатен глад за нешто слатко? Обично во овие моменти во главата почнуваат да се редат мисли за комбинација меѓу чоколадо и павлака во многу, многу големи количини.
И токму тогаш сфаќате дека немате ништо со што ќе се нахраните не само вас, но и сетилата.
Тоа се моменти во кои лесните и брзи рецепти доаѓаат на помош.
За чоколаден кекс обично трена некое време за подготовка, но не и со овој лесен рецепт која ја нуди точната доза за едно јадење.
Ви ги претставуваме сите чекори за чоколаден кекс во чаша, кој се јавува како вистинско спасение во моменти во кои единственото што сакаме, е еден десерт.
Времето на подготовка е три минути, а количината може да ви биде доволна за две порции.
Ќе ви бидат потребни:
3 лажици брашно
3 лажици шеќер
3 лажици какао во прав
¼ лажичка прашок за пециво
малку сол
3 лажици полномасно млеко
3 лажици растително масло
Неколку капки екстракт од ванила
3 лажици парчиња од чоколадо
Начин на приготвување:
За да приготвите чоколаден кекс ќе ви биде потребна чаша која може да се користи без грижа во микробранова. Ставете ги во чашата трите лажици брашно.
Додадете ги шеќерот, какаото во прав, прашокот за пециво и солта.
Промешајте со вилушка за да се измешаат добро состојките.
Додадете го свежото млеко, маслото и ванилата, па повторно добро промешајте. Погрижете се да нема грутки и да добиете изедначена смеса.
По желба можете да додадете чоколадни парченца, а пожелно е тие да бидат добро издробени.
Користете хартија, со која ќе се заглави внатрешниот дел на чашата. Ставете во микробранова за 90 секунди и потоа оставете да се излади за околу 1-2 минути.
Можете да сервирање со шлаг и посеете чоколадни струготини или дури и сладолед од ванила.