Деновите стануваат подолги, температурите се креваат и некако расположението започнува да се претвора во летно.
Обично топлите вечери се дружат со пријатни искуства во друштво, чие расположение се одржува од вкусни, лесни и овошни коктели.
Еден од најпознатите од нив, Маргаритата, трпи секакви измени и толкувања според индивидуалниот вкус на секого.
Бидејќи овој коктел е лесен начин да се освежите, претставуваме рецепт за еден од највкусните варијанти – оној со капини.
За подготовка ќе ви бидат потребни околу 30 минути, а количината е доволна за 12 коктела.
Потребни производи:
Пире од капини
4 чаши свежи капини
½ чаша шеќер
Сок од еден лимон
Декорација со шеќер
1 чаша шеќер
Рендана кора од лимон
Маргарита
2 чаши текила
½ чаша ликер трипл сек
2 лимони
½ чаша шеќер (по избор ако сакате посладок коктел)
Начин на приготвување:
Ставете капини, ½ чаша шеќер и сок од еден лимон во тенџере.
Оставете да зоврие, мешајќи постојано, потоа намалете го огнот и оставете за 20-25 минути, додека не се добие густа смеса.
Исцедете во фина цедалка и притиснете за да го извлечете максимумот од сокот. Ставете во фрижидер за да се олади.
За да го направите шеќерот за декорациите, истурете една чаша во чинија. Додаде струготини од еден лимон и измешајте добро.
Со едно парче лимон поминете преку работ на чашата. Натопете во шеќерот, за да се залепи максимално количество од неа по работ.
За маргарин, наполнете блендер со мраз. Додадете половина количество од текила, половина од ликерите, сокот од еден лимон/лимета и половина од сосот од капини.
Додадете повеќе шеќер, ако сакате коктелите да бидат слатки. Пуштете блендер и измешајте додека се мешаат целосно состојките и мразот се искрши.
Повторете со остатокот од состојките и другата половина од сосот.