[РЕЦЕПТ] Полнети печурки со кашкавал и сланина

од Vladimir Zorba
3,3K прегледи

Состојки:
500 г печурки по избор
250 г крем сирење
200 г кашкавал, рендан
1 кромид, сецкан
150 г сланина, ситно
лук во гранули
сол
црн пипер7b20f5e7d46950c4e706bc6442f3c8b3

Подготовка:
Подгответе за печење и намачкајте малку со масло. Загрејте ја рерната на 180-200 степени.
Измешајте го крем сирењето со кашкавал, кромид и сланина. Додадете ги зачините во смесата. Добро промешајте. По желба можете лесно да ја запржите и сланината. Ако е пушена, може и да ја оставите така.

Измијте ги печурките. Отстранете ги дршките. Исечете ги на ситно и додадете ги на смесата за полнење. Промешајте повторно. Наполнете ги чадорчињата на печурките со кутии. Наредете ги во садот за печење. Покријте со фолија и печете околу 40 минути.

Непосредно пред да ги извадите од рерната, отстранете ја фолијата над печурките за да фатат коричка.
Фото: iStock