Продукти:
2-3 лажици масло за готвење
8 парчиња пушена сланина
3 лажици масло
2 лажици мед
1/3 лажичка бахар
¼ лажичка чили во прав
500 г свинско филе
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 170 степени. Намачкајте една тава за печење и оставете настрана.
Пржете го филето во голема тава на умерена температура. Превртувајте од време на време, за да не загори. Пржете, додека месото стане златестокафеаво или околу 5 минути. Одделно измешајте ги маслото, медот, бахарот и чилито во мал сад.
Завиткајте го филето во 4 парчиња и делумно испржете сланина (и сланината се пржи малку по желба) и прицврстете со чепкалки за заби. Намачкајте половина смеса со маслото и врз месото. Завиткајте ги останатите 4 парчиња сланина и повторно намачкајте.
Ставете го месото во подготвениот сад за печење. Печете во загреана рерна околу 30 минути или до приемот на коричка на месото.