Состојки:
500 г телешко, исечено на парчиња
½ лажица шеќер
½ лажица соја сос
1-2 лажици пченкарно брашно, измешано со 1 лажица вода
1 лажица масло
1 лажица масло
3 лажици црвена кари паста
1 кромид, ситно исечкан
½ лажичка сол
200 гр пченка
1 зелена пиперка, исечкана
За сосот:
400 мл кокосово млеко (може да се замени со течен крем)
3 лажици млеко
10 парчиња листови од свеж босилек
Подготовка:
Подгответе ја маринадата со тоа што ќе ги измешате шеќерот, соја сос и пченкарно каша. Стави месото во неа за 20 минути. Загрејте голем тиган на средна температура. Во него ставете да се растопи путерот. Пржете месото за по неколку минути од двете страни. Одвојте го настрана да почине.
Во истата тава загрејте го маслото. Во него испржете ја кари пастата за околу 2 минути. Додадете ги кон неа кромидот и солта и мешајте додека не омекне. Прелијте ја мешавината од кромид со пченкарната. Додадете пиперки. Потоа кокосовото млеко, свежото млеко и босилек.
Стави го месото во сосот и гответе со мешање, додека се згусне.