[РЕЦЕПТ] Tурско пиде со мелено месо

од Vladimir Zorba
848 прегледи

Состојки:
250 г телешко мелено месо
1 кромид, ситно исечкан
1 и ¼ лажичка сол
1 и ½ лажичка цимет
1 и ½ лажичка јамајкански бахар
½ лажичка лут црвен пипер
25 г магдонос, ситно сецкан
1 и ½ лажици меласа
1 лажица смрадлика
2 и ¼ лажици таан
25 г кикирики
1 и ½ лажици лимонов сок
1 готово тесто за пицаcb3766410cdb9f967816df4a4f05dba0

Подготовка:
Ако сакате можете да си направите сами тесто за пица, но можете да користите и готово. Намачкајте добро тави за печење, а потоа посипете со брашно. Постелете го тестото во него и нежно запечете во слаба рерна.
Замесете го меленото месо како мешајќи ги сите состојки во него без таанот, кикириките и сок од лимон. Промешајте со раце во голем сад. Загрејте ја рерната на 220 степени.

Благо запеченото тесто намачкајте го со таан. Врз него раширите го добро меленото месо. Посипете со кикирики и сок од лимон. Печете околу 30 минути.

Забелешка: Можете да го обликувате тестото на одделни чамци кои ќе се прекријат со месо, како што е традиционалниот турска рецепт.