[РЕЦЕПТ] Божиќна торта

од Vladimir Zorba
599 прегледи

Состојки потребни:

125 г цреши

100 гр суви кајсии

200 гр боровинки

150 мл ракија или рум

250 гр путер

250 г кафеав шеќер

2 т екстракт од ванила

4 јајца

200 гр брашно

50 гр бадеми

За глазура:

Џем од кајсија

Марципан и бела глазура

Метод на подготовка:

Ставете сушено овошје со алкохол во голема чинија. Загрејте ја рерната на 180 степени и намачкајте длабок сад за масло.

Завиткајте го садот за печење со хартија за да не се залепи.

Во голем сад, мешајте путер, шеќер и ванила додека не се направи кремаста текстура, а потоа изматете со јајцата.

Додадете го брашното, овошјето со алкохол и јатките.

Измешајте и префрлете во калапот за торта. Печете 90 минути со намалување на температурата на 140 степени.

Исечете ги вишоците и истурете го остатокот од сокот од чинијата за овошје и алкохол. За декорација, покријте го со марципан и бела глазура, а можете да додадете шеќерни Божиќни предмети.