Состојки потребни:
125 г цреши
100 гр суви кајсии
200 гр боровинки
150 мл ракија или рум
250 гр путер
250 г кафеав шеќер
2 т екстракт од ванила
4 јајца
200 гр брашно
50 гр бадеми
За глазура:
Џем од кајсија
Марципан и бела глазура
Метод на подготовка:
Ставете сушено овошје со алкохол во голема чинија. Загрејте ја рерната на 180 степени и намачкајте длабок сад за масло.
Завиткајте го садот за печење со хартија за да не се залепи.
Во голем сад, мешајте путер, шеќер и ванила додека не се направи кремаста текстура, а потоа изматете со јајцата.
Додадете го брашното, овошјето со алкохол и јатките.
Измешајте и префрлете во калапот за торта. Печете 90 минути со намалување на температурата на 140 степени.
Исечете ги вишоците и истурете го остатокот од сокот од чинијата за овошје и алкохол. За декорација, покријте го со марципан и бела глазура, а можете да додадете шеќерни Божиќни предмети.