[РЕЦЕПТ] Есенски мафини со јаболка и тиква

од Vladimir Zorba
682 прегледи

Производи:
2 и ½ чаши брашно
2 чаши шеќер
1 лажичка сода
Мала лажичка сол
2 јајца, матени
1 чаша путер пире
½ чаша масло
2 чаши јаболка, излупени и рендани
2 лажици брашно
¼ чаша шеќер
Мала лажичка цимет
4 лажички путер, стопен
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 степени. Подгответе 18 парчиња калапи. Подмачкајте и ставете кошници или хартија за печење.

Во голема сад, се меша 2 и ½ чаши брашно, 2 чаши шеќер, сода, сол. Во посебна чинија, измешајте ги матените јајца, пирето и масло. Измешајте ја смесата од тиква со мешавината на брашно. Промешајте. Додајте јаболка. Истурете малку од смесата во било кој калап за мафини.

Во мал сад, се мешаат 2 лажици брашно, 1/4 чаша шеќер и 1/2 лажичка цимет. Додајте го маслото. Промешајте. Додадете го на мафините.

Печете 40 минути во загреана рерна.