Производи:
2 чаши брашно
½ чаша масло
1 чаша шеќер
2 јајца
1 лажичка екстракт од бадеми
1 лажичка прашок за пециво
1 лажичка сода
Мала лажичка сол
1 чаша павлака
200 гр свежа брусница или џем
Подготовка:
Во голема чаша, измешајте го стопениот путер со шеќер додека не се добие мека мешавина. Додајте јајца, изматете. Потоа екстракт од бадеми. Прочистете брашно, прашок за печење, сода бикарбона, сол заедно. Додадете во течноста. Додајте на сè и павлака. Промешајте.
Ставете ја смесата во мрсен и попрскан калап по избор за торта. Додадете боровинки или џем внатре. Раширете нежно со лажица. Се пече во рерна за 180 степени за 30 минути или до добивање кафеава кора.