Производи:
1 и ¼ чаши брашно
Мала лажичка сода
¼ лажичка прашок за пециво
1 нотка сол
½ чаша шеќер
6 лажици кафеав шеќер
¼ чаша масло
2 излупени банани
1/3 чаша свежо млеко
1 јајце
½ чаша чоколадни чипови
За кремот:
250 г крем сирење
3 лажици путер, омекнат
1 течност ванила
2 чаши шеќер во прав
Подготовка:
Протресете брашно, прашок за печење, сода бикарбона и сол заедно во сад.
Додадете шеќер, кафеав шеќер, ¼ чаша путер во друга чинија. Мешајте со мешалка до добивање на крем. Додадете го јајцето. Потоа и смачканите банани. Промешајте. Почнете да додавате од брашното на 2-3 пати, мешајќи за да избегнете грутки. Ротирајте го додатокот на брашно со свежо млеко за да ја разредете мешавината. Конечно, додадете чоколадни чипови и промешајте со дрвена лажица.
Наполнете го премазот и покријте со хартија за обликувања на кифла. Печете во рерна загреана на 180-степени околу 30 минути.
Во меѓувреме направете крем со тоа што ќе го замесите крем-сирењето и 3 лажици растечено масло во сад. Измешајте додека смесата не стане хмогена. Додадете ванила, а потоа шеќер во прав. Промешајте со миксер додека кремот стане целосно хомоген.
Украсете мафини и сервирајте.