[РЕЦЕПТ] Печена риба со моркови и праз

од Vladimir Zorba
718 прегледи

Производи:
2-3 чиста скуша или друга риба по ваш избор
1 голем морков
1 дршка праз
маслиново масло
морска сол, бибер по вкус
1 лимон сечен на тенки парчиња
1/4 чаша бело вино
Подготовка:
Исечете го празот и морковот на многу тенки парчиња. Зачинете ја рибата однатре и однадвор со маслиново масло, сол и црн пипер и пополнете ја со зеленчукот. Во тава ставете еден лист хартија за печење и посипете со малку маслиново масло. Одвојте половина од лимонот и ставете на рибата од нив. Покријте го со остатокот и додајте вино околу неа. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 20-25 минути. Откако рибата ќе се испече, оставете ја да си “почине” уште 10 минути, а потоа сервирајте.