[РЕЦЕПТ] Пилешки скалопини

од Vladimir Zorba
336 прегледи

Производи:
3 пилешки гради без кожа
брашно за валкање
2 големи парчиња путер
400г свежи печурки по ваш избор
1 мал кромид
2 толчени чешниња лук
100 мл бело вино
100 мл пилешка супа
150 мл варен крем
сол, бибер по вкус
Подготовка:
Месото зачинете го со сол и црн пипер. Ставете го брашното во чинија, потоа извадете го месото во него и истресете го вишокот. Во добро загреан сад, се топи 1 големо парче путер. Ставете го пилето и гответе додека не добиете златна кора на двете страни. Потоа ставете го на чинија и додадете уште масло во истиот сад.

Додајте ги печените печурки и кромид на него. По повторното вртење, ставете го лукот, а по 1-2 минути виното и супата. Зачинете со сол и црн пипер. Кога мешавината е густа, ставете го кремот и месото. Гответе уште неколку минути и служете.