Производи:
1 кг свинско месо
1 лажичка каранфилче
1 јаболко, исечено
250 гр брусница
1 чаша пилешка супа
2 лажици цимет
1 лажичка морско оревче
1 лажичка ѓумбир
кора од 1 портокал
50 гр масло
Подготовка:
Ставете го свинското месо без сечење во тавче за печење. Покријте го со каранфилот и јаболката. Печете на 160 степени за околу 40 минути.
Во меѓувреме, за да го направите сосот од брусница, ставете 1 или 1 ½ чаша боровинки во 50г стопен путер во тава. Промешајте додека плодовите не се смачкаат. Додадете пилешка супа, цимет, морско оревче, ѓумбир, кора од портокал. Гответе додека сувоста не почне да исчезнува и сосот се намалува.
Истурете го сосот над месото. Покријте со фолија. Печете во рерна загреана на 180-степени околу еден час. Отстранете ја фолијата и печете уште 20 минути за да добиете крцкава кора.