Рикардо бара 21 милион долари од Мекларен

од Vladimir Zorba

Даниел Рикиардо побарал 21 милион долари за да се согласи да го раскине договорот со Мекларен, кој трае до крајот на сезоната 2023-та во Формула 1. Денеска во неколку австралиски медиуми се појавија информации кои коментираат дека Даниел несвесно станал учесник во трансфер сагата со Оскар Пјастри со кој Мекларен сака да го замени. Според непотврдени информации, Рикардо вози за 15 милиони долари годишно во Мекларен.

Наместо тоа, сепак, се претпоставува дека овие 21 милион долари се почетната точка од која започнуваат преговорите меѓу Рикардо и Мекларен за условите под кои двете страни ќе се разделат. Но, веќе е јасно дека ако Рикардо остане во Формула 1 и најде друг тим, тогаш тој ќе мора да ја врати во Мекларен сумата, еднаква на неговата плата на новото место.

На пример, ако Рикардо се врати во Алпин и потпише договор за 10 милиони долари по сезона, тогаш од 21 милион што ќе ги добие од Мекларен, мора да врати 10 милиони во тимот на Зак Браун. Во исто време, се очекува дека Мекларен ќе се соочи и со сериозни трошоци, поврзани со Пјастри и претстојниот случај во Високиот суд во Лондон – Алпин веќе најави дека ќе бара компензација за парите вложени во кариерата на Оскар.

Се верува дека Алпин нема валиден „Договор за учество во Формула 1“ со Пјастри и затоа договорот на Оскар со Мекларен бил прифатен без приговор од Бирото за потврдување на договорите во Женева. Но, во исто време, секој друг договор на Пјастри со Алпин, вклучително и неговото учество во Академијата на Алпин, може да биде заштитен во францускиот судски систем, како и во британскиот, за кој Отмар Шафнауер веќе рече дека има „90 проценти шанси да се случил“.

Според извори на кои се повикуваат француските медиуми, Алпин најверојатно ќе бара отштета од 15 милиони долари што треба да ја плати новиот тим на Пјастри. Така, 21-годишниот Австралиец би можел да го чини Мекларен повеќе од 30 милиони долари дури и пред да започне во својата прва Формула 1 трка.

Слични содржини