Русите тргнаа во нова офанзива: Украинците ја зајакнуваат одбраната

од Stefanija Kuzmanovska

Руските сили тргнаа во офанзива во правец на Купјанск, а украинските сили одржуваат цврста одбрана, соопшти утринава Генералштабот на вооружените сили на Украина.

Генералштабот на украинската армија додава дека руските сили продолжиле да ги концентрираат силите во правец на Маринка, Лиман, Авдеевка и Бахмут и наведуваат дека изминатиот ден имало 36 судири во тие правци и во правец на Купјанск.

Истовремено, претставникот на Генералштабот на вооружените сили на Украина, Андриј Ковалев изјави дека украинските сили постигнале успех во офанзивата на два правца на јужниот дел на фронтот и дека сега држат позиции.

„Во исто време, во насока на Бахмут, украинската армија продолжува да спроведува офанзивни операции северно и јужно од градот“, изјави Ковалев.

Според него, руските сили пружаат силен отпор и продолжуваат тешките борби.

Слични содржини