Руските вакцини делуваат и на новите соеви на коронавирус

од Stefanija Kuzmanovska

Со појавата на нови соеви на коронавирус, многумина се заинтересирани за применливоста и ефикасноста на руските вакцини против поновите и понапредните соеви на ковид.

Потенцијалните нови соеви на коронавирус, се чини, нема да ја намалат ефикасноста на руските вакцини против ковид, изјави главниот истражувач на Рускиот институт за истражување на Гамалеја, Виктор Зујев.

„Од денес, на прашањето – дали појавата на мутации може да ја намали ефикасноста на вакцините, можеме да одговориме дека не постои таква опасност“, нагласи Зујев, пренесува руската агенција Тас с.

Претходно, главната руска санитарна докторка Ана Попова изјави дека руските вакцини гарантираат заштита од сите соеви на коронавирус.

Слични содржини