САД го тужат Google

од Vladimir Zorba

Американското Министерство за правда и група од осум држави денеска поднесоа тужба против интернет гигантот Google, обвинувајќи го за незаконско злоупотребување на монополот над технологијата за рекламирање на Интернет. Тоа е прва антимонополска тужба против технолошки гигант под претседателот Бајден и ескалација на правниот притисок врз една од најголемите светски интернет компании.

Во тужбата се наведува дека Google ја „уништил легитимната конкуренција во индустријата за технологија за рекламирање со покренување систематска кампања за преземање контрола врз широк спектар на високотехнолошки алатки што ги користат издавачите, огласувачите и брокерите за да го олеснат дигиталното рекламирање“.

Тужбата, поднесена во сојузната држава Вирџинија, бараше од Окружниот суд на САД да го принуди Google да го продаде својот пакет на рекламни технолошки производи, вклучувајќи софтвер за купување и продавање реклами, пазар за завршување трансакции и услуга за прикажување реклами на интернет. Во тужбата, исто така, беше побарано од судот да ја спречи компанијата од наводното вклучување во антиконкурентни практики.

Тоа е петта антимонополска тужба што американските власти ја покренаа против Google од 2020 година. Во исто време, законодавците и регулаторите ширум светот се обидуваат да ја зауздаат ​​моќта што ја имаат големите технолошки компании врз информациите и онлајн трговијата.

Во Европа, Amazon, Google, Apple и други се соочуваат со антимонополски истраги и обвиненија, додека регулаторите донесоа нови закони за да ја ограничат штетата на социјалните медиуми и некои практики како собирање податоци.

Google: Аргументите се погрешни

Во САД, Google е под посебен надзор на официјални лица. Во 2020 година, група држави предводени од Тексас поднесоа антимонополска тужба против Google поради рекламна технологија, додека Министерството за правда и друга група држави одделно го тужеа Google поради наводите дека ја злоупотребил својата доминација над онлајн пребарувањето. Во 2021 година, некои држави, исто така, тужеа поради практиките на продавницата за апликации на компанијата.

Јавниот обвинител Мерик Б. Гарланд рече дека монополите ги „загрозуваат слободните и фер пазари на кои се заснова нашата економија“.

„Ние агресивно ќе ги заштитиме потрошувачите, ќе ја заштитиме конкуренцијата и ќе работиме на обезбедување економска правичност и можности за сите“, додаде тој.

Портпаролот на Google, Питер Шотенфелс, рече дека тужбата „се обидува да ги подели победниците и губитниците во висококонкурентниот сектор за рекламна технологија“.

„Тоа ја повторува „неоснованата“ тужба поднесена од Тексас во 2020 година“, рече тој, додавајќи дека последната тужба на Министерството за правда претставува погрешен аргумент што ќе ја забави иновативноста и ќе им наштети на издавачите.

Слични содржини