САД со дополнителни санкции за корумпирани официјални лица од Балканот

од Vladimir Zorba

Заменик-помошникот државен секретар на САД и специјален претставник за Западен Балкан, Габриел Ескобар на настан посветен на евроатлантската иднина на регионот, одржан во Атлантскиот совет во Вашингтон потсети дека САД ќе воведат дополнителни чекори за да ги санкционираат корумпираните официјални лица од Балканот и да се тргнат од одговорните позиции. Според него, тоа е важна и ефективна алатка. Не само што беше ефективно да се санкционираат поединци, туку, подвлече, ако погледнете дел од наративот што Министерството за финансии (на САД) го објавува заедно со одлуката, ќе ја видите длабочината на корупцијата.

– Северна Македонија ги направи сите неопходни реформи за да ја отвори првата врата кон ЕУ, а Владата има капацитет да го направи тоа што треба за земјата да стане полноправна членка на Унијата, изјави Ескобар.

Тој оцени дека македонската Влада е добар партнер во спроведувањето на агендата за евроинтеграција на Северна Македонија.

-Тие се добар и посветен партнер и ќе обезбедат придобивки и за ЕУ, рече тој.

Според него, процесот на пристапување треба да биде побрз, потенцирајќи ги внатрешните грижи во Унијата.

-Има гласачи кои навистина се грижат што би направило проширувањето за нив. И мислам дека тоа е работа за сите нас да ги убедиме дека Европската Унија ќе биде посилна и ќе биде попросперитетна со овие земји, рече Ескобар, алудирајќи на Северна Македонија и Албанија.

Слични содржини